C Programlama dilinin gelen yapısı, yazım kuralları hakkında başlangıç seviyesinde bir ders hazırladım.
Kolay bir programlama dili olmamasına rağmen severek yaptığınızda çok güzel kodlar yazabileceğinizi aynı gunun içinde size gösteren bir programlama dilidir. Hakkında yüzlerce döküman olmasına rağmen okuyarak öğrenilemediğine inanmak istediğim ama her defasında C programlama dersi hocamın okuyacaksın ben öğretmem demesiyle karşılaştığım programlama dilidir. Ufak bir tarihçe olarak C programlama dili, Dennis Ritchie tarından yapılmış ve geliştirilmeye açık bir durumda olan programlama dilidir. Bu kadar tarihçe yeter
Derslere başlamadan önce yazacağımız şeylere dikkat etmemiz gerekiyor. Tanımlayıcı isimlerinden başlamak en doğru yol olacaktır.
-Tanımlayıcı İsimler
Kodunuzu yazarken tanımlayıcı isimlerde yani degisken isimlerinden harf ve rakam kullanabilirsiniz. Ama harf ve rakam kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Öncelikle yazmak istediğiniz degisken adi haft yada (_) alttan çzgi karekteriyle başlamalıdır. Bunun dışında birşey kullanırsanız yani 8 sayısıyla başlatırsanız hata alacaksınızdır. İkinci dikkat etmeniz gereken durum ise büyük küçük yazılarınız. Örnek olarak Turkphp ile TURKphp farklı tanım degerleri olarak işleme sokulacaktır program tarafından.
Tanımlayıcı değerlerde dikkat edilmesi gerekenler:
- Rakam ve harf uyumu. İlk satırda rakam kullanamazsınız. Sadece harf ve (_) işareti
- Büyük küçük uyumu. C programlama dilinde büyük küçük önemli olduğundan dolayı dikkat etmeniz gerekiyor.
Nerede kodlarımı yazacağım?
- Kodlarınızı yazmanız için Notepad kullanabilirsiniz. Ama notepadde yazmış olduğunuz bir kodun çalışıp çalışmayacağını öğrenmek için bir derleyiciye ihtiyacınız olacaktır.
Derleyiciyi nereden bulacağım?
- En basit olarak DOS ortamında çalıştırabileceginiz. Programın çalışıp çalışmadığını kavramanız için gereken TurboPascal'ı kullanabilirsiniz. inndir.com adresinde bulabilirsiniz programı.
- İkinci olarak Visual Studio ya da Borland C alabilirsiniz ama biraz ücretli bir derleyicidir.
- Freeware uygulamalarda kullanabilirsiniz. Ama en ufak bir bilgim yok. Olursa yazıma eklerim.