Aşağıdaki şekli çizmeye çalışacağız. Öncelikle çizime başlamadan önce şekli inceleyip başlangıç noktası belirlememiz gerekiyor. Örneğin başlangıç noktası sol alt köşede olabilir, yarıçapı 10 veya 12,5 olan dairelerde olabilir. Buna nasıl karar vereceğiz?. Burada devreye ölçülendirme giriyor. Ölçülendirmeye baktığımızda dairelerin çizgilere olan uzaklığı verilmiş ama birbirlerine olan uzaklıkları verilmemiş. Buradan başlama yapmak da mümkün ancak çok fazla komut uygulaması gerekecek. En hızlı ve pratik yoldan yapmaya çalışacağız. Unutmayalım çizim yaparken bize verilen ölçüye göre hareket etmemiz gerekiyor.
1- line komutu seçip ekrandan herhangi bir yere tıklayarak 100 birim yazıp entera basıyoruz. (tıkladıktan sonra fare yönü sağ taraf olmalı ve çizgi yatay şekilde çizgi oluşturmuyorsa F8 e basarak ortho komutunu aktif hale getirebiliriz)
2- line komutundan çıkmadan fare yönünü yukarı doğru alıp 10 birim, sağa doğru alıp tekrar 10 birim çizmeye devam ediyoruz.
3-line komutundan çıkmadan 60 birim yukarı çiziyoruz. (komuttan çıksanız bile uç noktalardan tıklayıp çizime devam edebilirsiniz. Üst tarafta 30 derecelik açıyı çizeceğiz. Komut satırına 30 <120 dersek ve imlecimizi resimdeki yönde tutarsak birimi 30 olan 120 derecelik açı çizecek. Ve bizim isteğimiz 30 derecelik açı oluşmuş olacak. (koordinat eksenine göre açı çizimi yapılır). Enter deyip komuttan çıkıyoruz.
4- Aşağıda açının çizilmiş hali görülmekte.( girilen 30 birim rasgele seçilmiştir.)
5- Line komutu seçip tekrar başlangıç noktamıza tıklıyoruz. Yukarı doğru 80 br çizgi çiziyoruz. Sonra sağa doğru şekilde görülen kısma kadar çizip entera tıklıyoruz.
6- Circle komutu seçiyoruz. Şekle göre 10 birimlik yay çizmem gerekiyor ancak gerekli zemini oluşturup bir daire komutuyla işlemimi yapacağım. Aşağıda görülen kırmızı noktalara tıklayarak 10 birimlik daire çiziyorum.
7- Trim komutunu seçiyorum ve soldan sağa doğru tıklayarak bütün çizim alanını seçiyorum. Seçme işlemim bitince enter diyorum.
8- Trim yapacağım noktaları tıklıyorum
9- Erase komutu seçiyorum yay kullanmak için hazırladığım köşe çizgilerini siliyorum.
10- Şekliniz aşağıdaki gibi olmalı.
11- Sıra geldi ortadaki dairelere. Daireleri çizmem için bana merkezin yatay ve dikey ölçüleri verilmiş şimdi bunları çizelim.
12- offset komutunu seçiyorum ve 40 birim değer veriyorum. Yukarıdaki bir noktaya paralel kopyalama yapıyorum
13- tekrar ofset komutunu seçiyorum ve bu sefer 30 birim seçip iki dikey çizgimi paralel kopyalıyorum.
14- Dairelerimin merkezleri oluştuğuna göre bu iki kesişim noktasına R12.5 ve R10 olan iki daire çiziyorum
15- erase komutunu seçip daire çizmek için kılavuz olarak kullandığım çizgileri siliyorum.
17-Şeklimiz aşağıdaki gibidir.
Kolay gelsin.