Bu dersimizde bir film afisi yapacağız. Bu tür film afişlerine yabancı değilsinizdir, çünkü standart bir afiş tasarımı yapacağız. Beğeneceğinizi umuyorum.
Hemen hemen herkes film seyreder, sevdiği filmler, oyuncular, yönetmenler vardır. Hatta bazen o oyuncunun yerinde olmak istersiniz, montajlar yaparak onların yerine kendinizi koyarsınız. Siz de bu afiş tasarımıyla kendi film afişlerinizi ve hayali filminizi yaratabilir, hatta aynı filmde oynamak istediğiniz oyuncularla aynı afişte yer alabilirsiniz.
Benim filmimin adı K.U.R.S. ve seçtiğim oyuncular: Al Pacino, George Clooney, Denzel Washington, Angelina Jolie ve Nicole Kidrnan. Filmimin adını ve oyuncularını belirledikten sonra, Google'dan resimlerini araştırıyorum, siz de seçtiğim resimleri Google'dan bulabilirsiniz. Bu aşamada çözünürlükleri düşük olmayan resimleri seçmeye dikkat ediyoruz.
Al Pacino'nun The GodFather III filminin afişindeki resmi kullanacağım asıl olarak, bu şekilde ararsanız rahatlıkla bulabilirsiniz; diğerleri de zaten adını Google'a yazdığınızda karşınıza çıkacaktır.
Bir de film afişime klavyede yazı yazan ellerin olduğu bir resim koyacağım, kendi çektiğim bir fotoğraf bu. Siz de internetten buna benzer bir resim bulabilirsiniz.
Film afişimde, Photoshop içindeki fırçalarda olmayan farklı bir fırça (brush) kullanacağım. Bu afiş için kullanacağım fırça Falln-Brushes Smoke Sef 2 fırçası. Bu fırçayı Sanalkurs forumunda da bulabileceğiniz gibi,
buraya tıklayarak da indirebilir, hatta daha başka fırçalar da indirebilirsiniz.
Fırçayı indirdiniz, peki nasıl yükleyeceksiniz? Afişimize başlamadan önce kısaca bundan bahsedelim: Fırçamızı İndirdikten sonra şu klasörün içine atıyoruz:
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Presets\Brushes
Kullanımını da afişimizi yaparken göreceğiz. Afişimiz İçin gerekli olanları ayarladıktan sonra artık Çalışmaya başlayabiliriz.
Photoshop'u açıyoruz. Film afiş zeminini hazırlamadan önce kullanacağımız resimlerin arka zeminlerini temizleyelim.Bunun İçin Filter> Extract kısmını kullanacağım. Siz isterseniz kendinize özgü yöntemlerle temizleyebilirsiniz. Arkasını temizleyeceğim resmi Photoshop'a alıyorum. Daha sonra Filter > Extract (Kısayolu: Alt Ctrl X) tıklıyorum ve farklı bir pencereye geçiyoruz.
Sol üst kısımda kalem şeklindeki simgeye tıklayıp oyuncumuzun kenarlarını çiziyoruz, fırça boyutunu sağ kısımdaki menüden büyültebilir, küçültebilirsiniz. Kova şeklindeki simgeyi seçip kenarlarını belirlediğim alana tıklıyorum ve mavi oluyor, daha sonra OK'e tıklayıp çalışma sayfasına geçiyoruz.
Resmimizin kenarlarında tam temizlenemeyen alanlar olmuştur, bu kısımları da silgiyle temizliyoruz. Güzel bir temizlikten sonra PSD olarak kaydediyorum ve diğer resimlere de aynı işlemi uyguluyorum.
Temizleme işlemlerini tamamladıktan sonra, ilkolarakbackground rengimizi araç paletinden siyah yapıyoruz. Ust üstte 2 kutucuğun altındakini, yani background color'ı siyah yapıyoruz, üstüne 2 kere tıklayınca renk paleti açılacaktır ve siyah seçiyorsunuz. (Renk seçmekle uğraşmak istemiyorsanız Shift D kombinasyonunu kullanabilirsiniz Direkt siyah beyaz olacaktır.)
Daha sonra File > New ya da Ctrl N tıklıyoruz. Büyük boyutlu, baskıya yönelik bir afiş hazırlamayacağımdan, boyutları orta derecede tutacağım, onun için açılan pencerede VVidht: 900 Heigth:1288 ve RGB ola rak ayarlıyorum.
Daha sonra, azönce temizlediğimiz oyuncularımızı sayfamıza alıyoruz ve hepsini Image > Adjustments > Desaturate (Shift Ctrl U) tıklıyoruz ve siyah-beyaz yapıyoruz.
Sonra Araç menüsünde ilk sırada olan taşıma aracını seçip, oyuncuları afiş için hazırladığımız çalışma sayfamıza sürüklüyoruz.
Her oyuncuyu attıktan sonra Edit > Free Transform (Ctrl T) tıklıyoruz ve resmimizin kenarlarında çizgi şeklinde bir çerçeve çıkıyor ve köşelerinde sürükleyip küçültüyoruz. Hepsine aynı işlemi uygulayıp, uygun boyutta zemine yerleştiriyoruz. Yerleştirirken Angelina Jolie'nin resmini Image > Rotate Canvas > Flip Canvas Horizontal tıklıyoruz, ters yöne çeviriyoruz ve o şekilde afişimize alıyoruz.
Yerleştirme şu şekilde: önde Al Pacino, sağ tarafına George Clooney, onun yanına Nicole Kidman ve Al Pacino'nun sol tarafına Angelina Jolie ve Denzel Washington'ı koyuyoruz. Alttaki resimdeki gibi:
Her oyuncu ya da nesnenin bulunduğu layer'ı İsimlendirirseniz çalışırken size kolaylık sağlayacaktır. Yerleştirdikten sonra Image > Adjustments > Levels'ten siyah beyaz dengesini, tonlannı ayarlıyoruz.
Oyuncular arasında biraz derinlik etkisi oluşturmak için gölge etkisi vereceğiz. Bunun için, seçili layera çift tıklayıp Layer Style penceresini açacağınız gibi Layer > Layer Style > Blending Options tıklayıp açılan pencereden Drop Shadow'u da işaretleyebilirsiniz. Pencerede gördüğünüz gerekli ayarları giriyorsunuz. Diğer oyunculara da aynı şeyleri uygulayıp gölge veriyorsunuz.
Bunları yaptıktan sonra silgiyle resimlerin alt kısmını siliyoruz, hassasiyet ve silgi boyutları altta resimde gördüğünüz gibidir. (Hardness: 0%, Master Diameter: 98 px)
Resimdeki şekilde silgiyle siliyor ve yumuşak bir geçiş sağlıyorsunuz. (İsteyen maske de uygulayabilir).
Daha sonra klavye olan resmimizi çalışma sayfamıza alıyoruz ve alt kısmına yerleştiriyoruz, resimde gördüğünüz gibi ve Ctrl T tıklayıp sağ tuş Perspective tıklıyoruz ve resmin perspektifini ayarlıyoruz.
Prespektifi resimdeki gibi ayarladıktan sonra, tekrar silgiyi alıyoruz ve oyuncuların alt kısımlarına silgiyle verdiğimiz yumuşak geçiş efekti gibi klavye resminin üst kısımlarına ve alt ksımlarına uygulayıp yumuşak geçişi sağlıyoruz. Sonra Image > Levels'tan tekrar siyah beyaz dengesini ayarlıyoruz.
Daha sonra yeni bir layer açıyoruz, Layer > New (Shift Ctrl N) tıklıyoruz. Layerımızı açtıktan sonra, fırça simgesine tıklıyoruz ve yüklediğimiz fırçayla duman efekti vereceğiz. Fırçayı seçtikten sonra sağ tuşa tıklayıp açılan küçük pencerenin sağ üstteki küçük üçgene tıklıyoruz. Fırça çeşitlerimizin bulunduğu kısım açılıyor ve oradan Falln Brushes Smoke Set 2 seçiyoruz, daha sonra fırça setimizin içindeki 1997 numaralı fırçayı, boyutunu da en yüksek seviyede seçiyoruz.
Seçimi yaptıktan sonra fırçamızı tıklamadan önce, ne boyutta, nereye nasıl tıklayacaksanız, fırçamızın önizlemesini görüyorsunuz. Alttaki resimdeki gibi siz de afişi nizinize göreayalıyorsunuz, beyaz renk seçiyorsunuz ve bir kere tıklıyorsunuz.
Daha sonra silgiyi seçip, fırçamızla etki verdiğimiz layer'ın alt ve üst kısımlarındaki duman etkisini hafiften siliyoruz, yumuşak bir etkiyle. Şöyle bir sorun da çıkabilir arkadaşlar: Seçtiğiniz siyah ve siyah beyaz resimlerdeki siyah birbirinden biraz daha farklı olursa, background'un bulunduğu layer'ı seçin ve Image > Adjustments > Desaturate tıklayın. Bu işlemleri tamamladıktan sonra oyuncuların isimlerini afişimizin üst kısmına yazacağız. Bunun için de, cetvellerden kılavuz çizgiler çekeceğiz. Çalışma sayfanızın kenarında cetvelin gözükmesini istiyorsanız View > Rulers ya da Ctrl R tıklayın. Daha sonra cetvelin üstünden bastırıp çalışmanızın üstüne doğru sürüklediğinizde açık mavi bir tonda çizgiler çıkacaktır.
Çalışmamızın üst kısmına ve yan kısmına çekip belli bir kenar aralığı yapıyoruz ve oyuncuların isimlerini yazıyoruz. Bu çizgiler yazılarımızı aynı hizada yerleştirmemize yardımcı olacaktır. İsimleri de oyuncuların diziliş sırasına göre yazıyoruz: Denzel Washington, Angelina Jolie, Al Pacino, George Clooney, Nicole Kidman şeklinde yazıyoruz.
Yazıda kullandığım fontun ismi Stencil Std. Bu fontu bold, 9 punto ve crisp yapıyoruz. Büyük karakter kullanıyoruz.
Şimdi de filmimizin adını yazalım. Filmimizin adı K.U.R.S. ve sloganımız da belli, herkesin bildiği "Neyapabileceğini göster!" şeklinde olacak. K.U.R.S. yazısının puntosu 48 pt ve Stencil Std, Bold, rengini kırmızı ve özellik olarak Crisp seçiyorsunuz.
Şimdi yazılarınıza başka efektler de verelim: Layer Sytle kısmını açıyoruz ve K.U.R.S. yazısına gölge efekti veriyoruz. Ayrıca Gradient Overlay seçiyorsunuz ve menüsünden Opacity 65%, Angle -90, Scale 86% ayarlıyorsunuz. Ayrıca Gradient kısmını da kırmızı siyah geçişli olanı seçiyorsunuz; altta resimdeki gibi:
Oyuncuların isimlerine ise yine aynı yöntem uyguluyorsunuz, fakat kırmızı seçmiyorsunuz, siyah beyaz geçiş yapıyorsunuz. (Opacity 61%, Angle 90, Scale 150%olsun.)
Oyuncuların isimlerine gölge vermiyoruz. Sadece Gradient Overlay'ı seçiyoruz. Ayrıca Gradient Overlay'ı Al Pacino'ya uygulamıyoruz, o beyaz şekilde kalıyor. "Ne yapabileceğini göster!" yazıyoruz ve film adının sağ alt kısmına yerleştiriyoruz. Yazı karakteri Myriad Pro, Semibold, 12 pt ve Crisp seçiyoruz. Gölge verip, Gradient Overlay'ı işaretliyoruz. (Opacity 32%, Angle 90, Scale 146%)
Filmimizin sol üst kısmına da ben kendi adımı yazdım,siz de afişinize göre kendi adınızı yazabilirsiniz. BİR ZEYNEP SEYMEN FİLMİ, isim diğerlerine göre daha büyük olacak, yazı karakteri Constantia, ismin puntosu 9 diğer kelimelerin puntosu 7'dır.
Şimdi film afişlerinde en alt kısımdaki yazılara geçelim. O kısmı da kendinize göre uyarlayabilirsiniz.Yazı karakterimiz Costantia. Punto 4 pt. küçük boyuttakiler 2,5 pt. üst üste olanlar 2 pt. ve alt altta iki harf aralığı 2 pt, tarih ise 8 pt ve site adı 6 pt. (Görünüşe göre ayarlayabilirsiniz).
Bunları yazdıktan sonra biraz layer kalabalığı yaşayacaksınızdır, bunun için de alt kısımdaki yazıların layer'larını seçip Ctrl E'ye tıklayıp bileştiriyorsunuz ve bu paragrafımızı biraz daha aşağı çekiyoruz. İsterseniz alt kısımlara Walt Disney, Jerry Bruckheimer, Dolby Digital logolarını koyabilirsiniz.
Artık afişimiz tamamlandı. Son kez afişimize bakıyoruz, gözümüze çarpan kısımlar varsa düzeltiyoruz, son kez yerleştirme, ışık ve renk ayarlarını yapıyoruz. Son hali şu şekilde oldu:
Umarım bu ders sizin için de bir başlangıç olur ve Photoshop hakkında bu ön bilgi ile daha ilerilere gidebilirsiniz. Afişi renkli yapmadım, ilk kez deneyecek olanlar renk kısmında zorlanabilirdi. Bu nedenle siyah beyaz olması kolay-
lık sağlayacaktır.
Bu afişi çok zorlanmadan yapabileceğiniz şekilde anlatmaya çalıştım. Faydalı olur umarım. Herkese kolay gelsin.