Marhaba Arkadaşlar
Bu dersimizde içe doğru gölge (inner shadow),Dış ışık (outer glow),İç Işık (inner glow)' un ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını anlatmaya çalışacağım.Ben size göstererek açıklama yapacağım için 200*250 boyutlarında bir sayfa açtım...
İçe Doğru Gölge (İnner Shadow Yapımı):
Açtığınız sayfada yazdığınız yazıyı yada eklediğiniz bir fotoğrafa iç gölge vermek için gölge vereceğiniz layere sağ tıklıyor
blending options/inner shadow 'a tıklıyorsunuz...
Görünümü:Blend Mode'deki siyah rengi değiştirseniz iç gölgenin rengini de değiştirmiş olursunuz.
Opacity'deki Yüzdelik kısmını büyütürseniz iç gölgenin şiddetini de büyütürsünüz.
Angle'deki dereceyi değiştirirseniz gölgenin yönünü de değiştirirsiniz..
Distance'deki pixellik gölgenin uzaklığını büyütüp küçültür.
Choke'deki yüzdelik gölgenin sertliğini ve yumuşaklığını ayarlar.
Size'deki yüzdelik gölgenin uzunluğunu ayarlar.
Contour'daki grafik kutucuğu iç gölgenin gölge sırasını gösterir.Grafiğin üzerine tıkladığınızda kendiniz grafik yaratabilirsiniz.
Noise'deki yüzdelik gölgenin parazitliğini arttırıp azaltır.
İnner Shadow un Yukardaki Ayarlarını Uyguladıktan Sonra Aşağıdaki Görüntü Oluştu..
Dış ışık Yapımı (outer glow)Dış ışık kullanımı buton yapımında,web de yada herhangi bir çalışmanızda kullandığınızda hoş bir görüntü olacağını düşünüyorum.Dış ışık kullanımındaki çoğu fonksiyon normal gölge,iç gölge,kabartma yapımı gibi fonksiyonlarla kullanımı aynıdır.
Görünümü:Opacity,Noise,Contour,Size gibi fonksiyonları yukarıda size anlatmıştım.Renk kutularını çok basit şekilde anlatırsak
ilk kutu rengi dış ışığın tamamının rengidir.Onu kullanırsanız hangi rengi seçerseniz seçin yaptığınız çalışmanın tümü o rengi alacaktır.
Görünüm:Aşağıdaki grafiğin altındaki
Range fonksiyonu arkadan gelen ışığın sertliği ve yumuşaklığı ayarlayacaktır.
İç gölge,dış ışık yapımını öğrendiğinizde iç ışık çok kolay gelecektir.Eğer burdaki fonksiyonları iyi anlarsanız
Blending Optionsdaki bütün fonksiyonları kolayca uygulayabileceksiniz.İç ışığı anlatmıyorum çünkü içindeki bütün fonksiyonlar iç gölge,dış ışık da vardır.Hepsini orada anlattım.Gelecek dersimizde photoshop'a yeni başlayanlar için Gradient Overlayı anlatmayı düşünüyorum.