CD'da özelleştirme söz konusu olduğunda vereceğimiz komut ya Tools altında Options yada Customize'dir. (Ctrl J) Bunu artık biliyoruz ama yine de küçük bir not ile hatırlatma yapıp, bir ekran görüntüsünü de tekrar verelim.
Özelleştirme penceresinde sol tarafta Customization altında Commands'ı aktif ediyoruz. Sonra sağ yandaki açılır menüden User Menus'ü seçiyoruz.
Oluşan görüntüde User Menus altında (2 nolu işaret) New Menu yazan yerin adını 4 nolu işarette görüldüğü üzere Appearance altındaki Caption (5 nolu işaret) bölümünden değiştiriyoruz. Bu örnekte Benim VB Menüm diye bir menü yaratmış oldum. (3 nolu işaret) Tabii ki daha kısa bir menü adı, üst menünüzde daha az yer kaplayacaktır. (Örn: VBA, VB gibi)
Düzeltmeyi yaptık, yeni bir ad verdik. Şimdi burası önemli; "Benim VB Menüm" yazan yerde ikon üzerine sol tıklayın, bırakmayın ve yukarı menülere doğru taşıyın. Görüntü şu şekilde oluşacaktır. Kırmızı daire içine aldığım yerde Window ve Play menüsü arasındaki işarete (
? buna benzer bir şekil) dikkat ediniz.
O işareti gördüğünüzde fareyi bırakın, oluşturduğunuz menünüz tam o bölgeye yerleşecektir.
Şimdi bu menü altına önceki derslerimizde gördüğümüz komutları yerleştirebiliriz. Bir önceki dersin konusu olan alt versiyona kaydetme komutunu ekleyelim. (bir buton tetiklemesinden sonra çalışan komutlar buradan tepki vermeyebilir. Sub deyimi ile başlayan makrolar yeğlenmelidir.)
Evet, yine açılır pencereden bu sefer Macros komutunu bulup seçiyoruz.
Sarıyla üstü işaretlenmiş yerlere dikkat edelim. Aynı bu şekilde bi görüntünüz olmalı.
Adını değiştirelim ki ne olduğu belli olsun, standart bırakırsak hem menüyü gereksiz şekilde uzatır hem de amacının ne olduğu belli olmaz. Fotoda göreceğiniz üzere Appereance altından adını "saveV11" yapınca hemen sol tarafta da ad değişti.
Bunun menü altına yerleştirilmesi olayı da tıpkı özel menümüzü oraya yerleştirdiğimiz gibi. Sol yanda ikonundan tutup bırakmadan sürüklüyoruz, menünün üstünde biraz tutup menü altında bir boşluğun açılmasını bekliyoruz, sonra yine o meşhur işareti
?görünce bırakıyoruz. İşin gerçeği bu sürükle bıraklarla özelleştirme işlemleri insanı başlarda birazcık sinir etse de inanın buna değiyor, kendimize özel bir programdan daha keyifli bir şey olamaz. Neyse, görüntüye dikkat ediyoruz;
Buarada ek olarak şunu da belirteyim, ikonu sabit olan komutlara görsel zenginlik katmamız da olasıdır. Fotoya dikkat ederseniz sırasıyla; Appereance altında Import altından (1 nolu işaret) bir ikon seçip, rengini bile değiştirebiliriz. (2 nolu işaret), sonuç (3 nolu işaret) hemen sol yandaki ana komut ikonuna yansıyacaktır.
İşlemlerimiz bittikten sonra yapacağımız şeyleri biliyoruz. Document yanındaki checkleri işaretlemek, ok tuşuna basmak. (Videomuzda ayrıntılı görünüyor.)
Son durumu kontrol edelim. Yeni menümüz üzerine gelelim ve altında komutumuzu rengarenk haliyle görelim.
İyi çalışmalar, başarılar...