Bu dersimizde Autocad'de oda planı çizimi yapalım.
Çizeceğimiz odayı incelemeye başlayalım. Bir kapı, bir pencere, bir dolap, bir tekli yatak, bir masa-sandalye ve bir komidin den oluşuyor. Duvarları incelersek kapının monte edildiği duvar hariç hepsi dış duvar. Bu ne demek? Binaların dış cephelerine bakan kısımlar dış duvardır ve 20 cm ölçüsündedir. Oda bölümleri ise iç duvardır ve 10 cm ölçüsündedir. Bu farklılık yalıtım için gereklidir. Çizime başlamadan önce birkaç ayar yapmanızda yarar var. Aşağıdaki ayarlar çizimi kolaylaştıracaktır.
- Birim ayarı: cm
- Layerlar:
- Duvar: beyaz
- Kapı-pencere: yeşil
- Mobilyalar: kırmızı:
- Yazılar: mavi
- Ölçü: mavi
- Layerları da aççtık şimdi başlıyoruz.
Duvar layerını aktif hale getirip line komutu alıyorum sol üst köşeden çizime başlıyorum. Sağa doğru 390, Aşağı doğru 285, sola doğru 390, yukarı doğru 285 değerlerini girerek aşağıdaki gibi bir yapı oluşturuyorum.
Duvarları oluşturmaya geldi sıra. Ofset komutunu 20 br alıyorum ve resimde görüldüğü gibi dıştan içi doğru kopyalama yapıyorum. 3 kenarı yaptıktan işimi bitiriyorum.
Offset komutu değerini 10 alıyorum ve son kenarı dıştan içe kopyalıyorum.
Şimdi temizlik yapma zamanı bunu sonrada yapabiliriz ama her şeyi yeri ve zamanında yaparsak karışıkk bir çizim alanından kurtulmuş oluruz.
Ben chamfer komutuyla birleştirerek halledeceğim. İsterseniz trim komutuyla da yapabilirsiniz. Chamfer komutunu seçiyorum 1. çizgime tıklıyorum
Sonra ikinci çizgiye tıklıyorum.
Sonuç aşağıdaki gibi olmalıdır.
Not: chamfer komutu seçildikten sonra command satırında dist1 ve dist2 ölçü değerlerinin 0 yazması gerekli. Yazmıyorsa iki değeride 0 yapınız.
Aynı işlemi diğer kenarlar için uyguluyorum.
Kapıyı çizelim. Öncelikle kapı-pencere layerini alıyorum
Resimde görülen noktadan çizmeye başlıyorum.
Line sağa 10 , yukarı 10 , sağa 5 , aşağı 10, sola 5 değerlerini vererek çizimi bitiriyorum.
Başlangıç belirlemek için kullandığım çizgiyi siliyorum.
Şimdi oluşan dikdörtgeni seçip kopyalayacağım. Seçim kolaylığı sağlamak için duvar layer ının kilidini kapatıyorum. Bu sayede duvar çizgilerini görebileceğim ancak üzerlerinde hiç bir işlem yapamayacağım.
Copy komutunu seçip aşağıdaki gibi obje seçimi yapıyorum. Fark ettiyseniz duvar çizgileri seçili değil..
85 br ileriye kopyalıyorum
Line komutunu alıp kapının kanadını çizmeye geçiyorum. Başlangıç noktasına tıklıyorum aşağı 80, sağa 5, yukarı 80, sola 5 birim seçerek işlemi bitiyorum.
Aradaki duvarı trim komutuyla seçip temizliyorum.
Eğer duvar layerı hala kilitliyse trim komutu işlemeyecektir.!!!
Son olarak ta kapının açılış yönünü belirten çizgiyi çiziyorum.
Pencere çizmeye geçiyoruz. Line komutuyla başlangıç noktamı tıklıyorum 110 sağa, yukarı 20, sağa 160, aşağı 20, sola 160 öçlüleriyle işlemimi bitiriyorum.
Başlangıç çizgimi seçip siliyorum.
Trim komutuyla Pencere boşluğunu temizliyorum
Line komutunu alıp orta noktadan diğer orta noktaya çizgimi çiziyorum.
Offset komunu 2 olarak ayarlıyorum ve ikikez yukarı doğru kopyalama yapıyorum.
Offset komutunu 5 birim ayarlıyorum ve resimdeki gibi kopyalama yapıyorum.
Trim komutuyla seçim yapıyorum
Ve budama yapılması gereken yerleri buduyorum.
Mermeri çizmeye geçiyoruz. Line komutuyla aşağıdaki noktaya tıklıyorum. Sola 5, yukarı 5 , sağa 170, aşağı 30, sola 170, yukarı 5 diyerek çizimimi bitiriyorum.
Aşağıdaki noktalara tıklayıp duvar layerı yapıyorum.
Mobilya çizmeye başlıyoruz.
Dolabı çizeceğiz diğerlerini siz halledersiniz.
Rectangle komutunu alıyorum aşağıdaki notlaya tıklıyorum. 50,110 değerini giriyorum. (koordinat sistemine göre x,y değeri girmiş oluyoruz)
Şekildeki gibi oluşacak.
Taşıma yapalım. Duvara monteli olmaması gerekiyor. Move komutunu alıyorum hangi ucundan taşıma yapacağımı belirtmek için tıklıyorum sonra benden nokta belirlememi istiyor gene bir koordinat vererek işimi kolaylaştıracağım @1,1 yazıyorum ve işlemi bitiriyorum.
( @x,y değeri girmiş olduk. @işareti baz noktayı temsil eder. Tıkladığımız noktadan birer birim ileri taşımak için bu komutu kullandık.)
Resimdeki gibi dolap duvardan bir birim uzaklaşmış oldu.
Çizimlerde dolap bu şekilde gösterilir. Köşelerden birleştiriyorum.
diğerlerini de aynı mantıkla yapıyoruz. Ancak koordinat siteminde ? ve yönler olduğunu unutmayalım. Bu yüzden aşağıda değerleri vermeye çalışacağım.
Masa için rectangle -70, 120 move -1, 1
Yatak için rectangle -90, -190 move -1, -1
Not: Dersi hazırlarken mobilya layerını seçmeyi unutmuşum. Mobilyaları seçip layerını düzeltirsiniz. Siz unutmayın...