Yazilim Öğrenmenin Tek Adresi...
Daha İyi Bir Hizmet İçin Lütfen Üye Olunuz...
Daha İyi Bir Hizmet İçin Lütfen Üye Olunuz...
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

En Kapsamlı Visual Basic Sitesi

AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
Arama

Sonuç :

Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» C İle Banka Otomasyonu Acill
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Icon_minitimeC.tesi Ocak 09, 2010 4:51 pm tarafından Ebubekir_Kara

» C++'la yapılmış basit ATM programı
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Icon_minitimeÇarş. Ara. 02, 2009 4:43 am tarafından 1221ibrahim

» Bir Oyunda Puan Sistemi Yapma
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Icon_minitimePtsi Kas. 02, 2009 1:49 pm tarafından KonYalıCoder

» Ipconfig Komutu
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Icon_minitimePaz Eyl. 13, 2009 5:33 pm tarafından OguzhanUyanik

» Çalıştır Komutları
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Icon_minitimePaz Eyl. 13, 2009 5:33 pm tarafından OguzhanUyanik

» Domain Adresleri
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Icon_minitimePaz Eyl. 13, 2009 5:32 pm tarafından OguzhanUyanik

» Msconfig Nedir? Ayarları ve Özellikleri
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Icon_minitimePaz Eyl. 13, 2009 5:32 pm tarafından OguzhanUyanik

» Windows Vista & Türkçe Kurulumu Resimli anlatım!
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Icon_minitimePaz Eyl. 13, 2009 5:31 pm tarafından OguzhanUyanik

» Format atmak ve Türkçe windows xp kurulumu (resimli anlatım)
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Icon_minitimePaz Eyl. 13, 2009 5:31 pm tarafından OguzhanUyanik

» Windows Xp Hızlandırma
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Icon_minitimePaz Eyl. 13, 2009 5:30 pm tarafından OguzhanUyanik

En iyi yollayıcılar
OguzhanUyanik (472)
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Vote_lcapAutocad'de oda planı çizimi yapalım I_voting_barAutocad'de oda planı çizimi yapalım Vote_rcap 
mehmet bozer (78)
Autocad'de oda planı çizimi yapalım Vote_lcapAutocad'de oda planı çizimi yapalım I_voting_barAutocad'de oda planı çizimi yapalım Vote_rcap 
asi_esra (4)
mysterious_el (4)
1221ibrahim (3)
igny (3)
tarkantr2000 (2)
myildiz.16 (2)
KAPORTACI (2)
tolgakesan (2)

Autocad'de oda planı çizimi yapalım

YazarMesaj
mehmet bozer

mehmet bozer

İş/Hobiler : Bilgisayar,Otomosyon

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Empty
MesajKonu: Autocad'de oda planı çizimi yapalım   Autocad'de oda planı çizimi yapalım Icon_minitimePerş. Eyl. 10, 2009 12:54 pm

Bu dersimizde Autocad'de oda planı çizimi yapalım.

Çizeceğimiz odayı incelemeye başlayalım. Bir kapı, bir pencere, bir dolap, bir tekli yatak, bir masa-sandalye ve bir komidin den oluşuyor. Duvarları incelersek kapının monte edildiği duvar hariç hepsi dış duvar. Bu ne demek? Binaların dış cephelerine bakan kısımlar dış duvardır ve 20 cm ölçüsündedir. Oda bölümleri ise iç duvardır ve 10 cm ölçüsündedir. Bu farklılık yalıtım için gereklidir. Çizime başlamadan önce birkaç ayar yapmanızda yarar var. Aşağıdaki ayarlar çizimi kolaylaştıracaktır.

- Birim ayarı: cm

- Layerlar:

- Duvar: beyaz

- Kapı-pencere: yeşil

- Mobilyalar: kırmızı:

- Yazılar: mavi

- Ölçü: mavi

- Layerları da aççtık şimdi başlıyoruz.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda_1

Duvar layerını aktif hale getirip line komutu alıyorum sol üst köşeden çizime başlıyorum. Sağa doğru 390, Aşağı doğru 285, sola doğru 390, yukarı doğru 285 değerlerini girerek aşağıdaki gibi bir yapı oluşturuyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda1

Duvarları oluşturmaya geldi sıra. Ofset komutunu 20 br alıyorum ve resimde görüldüğü gibi dıştan içi doğru kopyalama yapıyorum. 3 kenarı yaptıktan işimi bitiriyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda2

Offset komutu değerini 10 alıyorum ve son kenarı dıştan içe kopyalıyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda3

Şimdi temizlik yapma zamanı bunu sonrada yapabiliriz ama her şeyi yeri ve zamanında yaparsak karışıkk bir çizim alanından kurtulmuş oluruz.

Ben chamfer komutuyla birleştirerek halledeceğim. İsterseniz trim komutuyla da yapabilirsiniz. Chamfer komutunu seçiyorum 1. çizgime tıklıyorum

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda4

Sonra ikinci çizgiye tıklıyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda5

Sonuç aşağıdaki gibi olmalıdır.

Not: chamfer komutu seçildikten sonra command satırında dist1 ve dist2 ölçü değerlerinin 0 yazması gerekli. Yazmıyorsa iki değeride 0 yapınız.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda6

Aynı işlemi diğer kenarlar için uyguluyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda7

Kapıyı çizelim. Öncelikle kapı-pencere layerini alıyorum

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda8

Resimde görülen noktadan çizmeye başlıyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda9

Line sağa 10 , yukarı 10 , sağa 5 , aşağı 10, sola 5 değerlerini vererek çizimi bitiriyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda10

Başlangıç belirlemek için kullandığım çizgiyi siliyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda11

Şimdi oluşan dikdörtgeni seçip kopyalayacağım. Seçim kolaylığı sağlamak için duvar layer ının kilidini kapatıyorum. Bu sayede duvar çizgilerini görebileceğim ancak üzerlerinde hiç bir işlem yapamayacağım.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda12

Copy komutunu seçip aşağıdaki gibi obje seçimi yapıyorum. Fark ettiyseniz duvar çizgileri seçili değil..

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda13

85 br ileriye kopyalıyorum

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda14

Line komutunu alıp kapının kanadını çizmeye geçiyorum. Başlangıç noktasına tıklıyorum aşağı 80, sağa 5, yukarı 80, sola 5 birim seçerek işlemi bitiyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda15

Aradaki duvarı trim komutuyla seçip temizliyorum.

Eğer duvar layerı hala kilitliyse trim komutu işlemeyecektir.!!!

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda16

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda17

Son olarak ta kapının açılış yönünü belirten çizgiyi çiziyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda18

Pencere çizmeye geçiyoruz. Line komutuyla başlangıç noktamı tıklıyorum 110 sağa, yukarı 20, sağa 160, aşağı 20, sola 160 öçlüleriyle işlemimi bitiriyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda19

Başlangıç çizgimi seçip siliyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda20

Trim komutuyla Pencere boşluğunu temizliyorum

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda21

Line komutunu alıp orta noktadan diğer orta noktaya çizgimi çiziyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda22

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda23

Offset komunu 2 olarak ayarlıyorum ve ikikez yukarı doğru kopyalama yapıyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda24

Offset komutunu 5 birim ayarlıyorum ve resimdeki gibi kopyalama yapıyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda25

Trim komutuyla seçim yapıyorum

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda26

Ve budama yapılması gereken yerleri buduyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda27

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda28

Mermeri çizmeye geçiyoruz. Line komutuyla aşağıdaki noktaya tıklıyorum. Sola 5, yukarı 5 , sağa 170, aşağı 30, sola 170, yukarı 5 diyerek çizimimi bitiriyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda29

Aşağıdaki noktalara tıklayıp duvar layerı yapıyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda30

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda31

Mobilya çizmeye başlıyoruz.

Dolabı çizeceğiz diğerlerini siz halledersiniz.

Rectangle komutunu alıyorum aşağıdaki notlaya tıklıyorum. 50,110 değerini giriyorum. (koordinat sistemine göre x,y değeri girmiş oluyoruz)

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda32

Şekildeki gibi oluşacak.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda33

Taşıma yapalım. Duvara monteli olmaması gerekiyor. Move komutunu alıyorum hangi ucundan taşıma yapacağımı belirtmek için tıklıyorum sonra benden nokta belirlememi istiyor gene bir koordinat vererek işimi kolaylaştıracağım @1,1 yazıyorum ve işlemi bitiriyorum.

( @x,y değeri girmiş olduk. @işareti baz noktayı temsil eder. Tıkladığımız noktadan birer birim ileri taşımak için bu komutu kullandık.)

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda34

Resimdeki gibi dolap duvardan bir birim uzaklaşmış oldu.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda35

Çizimlerde dolap bu şekilde gösterilir. Köşelerden birleştiriyorum.

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda36

diğerlerini de aynı mantıkla yapıyoruz. Ancak koordinat siteminde ? ve yönler olduğunu unutmayalım. Bu yüzden aşağıda değerleri vermeye çalışacağım.

Masa için rectangle -70, 120 move -1, 1

Yatak için rectangle -90, -190 move -1, -1

Not: Dersi hazırlarken mobilya layerını seçmeyi unutmuşum. Mobilyaları seçip layerını düzeltirsiniz. Siz unutmayın...

Autocad'de oda planı çizimi yapalım Oda37

Autocad'de oda planı çizimi yapalım
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Fireworks'te Pul Çizimi
» Bir örnek parça çizimi
» Autocad'de kapı çizimi ve make block, insert block, wblock
» Can Simidi Yapalım
» Web butonu yapalım