Bu dersimizde Fireworks'te nasıl pul yapabileceğimizi görelim.
1- Öncelikle CTRL N kısa yolunu kullanarak yeni bir çalışma sayfası açalım ve resimde görülen ölçüleri girelim.
2- Daha sonra Tools Paneline giderek Vector araçlarından Rectangle Tool (U) seçimini gerçekleştirelim ve mouse ile 342/220 dikdörtgen bir alan çizelim. Be şeklimizin renk değerini #CCCCCC olarak belirtelim. Bu arada View menüsüne giderek, Grid alt menüsünden Show Grid seçeneğini işaretleyelim. Edit Grid seçeneğinden de her iki piksel değerini 16 olarak değiştirelim. Bu seçenek işaretlendiği zaman , ekranda kare çizgiler göreceksiniz.
3- Bu adımda Properties bölümünün hemen sağ üst köşesinde bulunan,, 100% gözüken değeri, daha rahat çalışabilmek için,200% olarak değiştirelim.
4- Çizdiğimiz dikdörtgen alanı Layer Paneline giderek isimlendirelim. Ben Pul Alanı ismini verdim. Daha sonra resimde görülen göz simgesine tıklayın. Bu işlem Pul Alanı adını verdiğimiz layer alanı gizlenmiş olur. Bu simgeye tekrar tıklarsak Layer ialanımız tekrar gözükür. Şayet bu alan sizde gözükmüyorsa Window/Layer seçimini yapınız.
5- Şimdi de tekrar Tools Panelinden Vector araçlarına giderek Rectangle Tools (U) seçimini yapalım ve daha rahat çalışabilmek için diğer şeklimizden farklı bir renk değeri girelim. Bu şeklin üst kısmının yatay bir cetvel çizgisi ile aynı hizaya gelmesine dikkat edelim.
6- Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra, diğer bir Vector aracı olan Elipse Tool (U) aracını seçelim ve mouse ile 14/14 bir daire şekli çizelim.
7- Daire şeklimizi, çizdiğimiz dikdörtgen şekil üzerine resimde görüldüğü gibi yerleştirelim. Bu yerleştirme esnasında klavyemizin yöntuşlarından da faydalanmakta yarar var. Daire şekli mouse ile tıklanıldığında dört ayrı beyaz noktanın oluştuğunu göreceksiniz. Bizi ilgilendiren sağda ve solda duran beyaz noktalar. Bu iki nokta resimdeki dikdörtgen şeklin tam üst çizgisinden geçmiş olmalı.
8- Daire şeklimizi çoğaltmak için , ALT tuşunu basılı tutarak, mouse ile daire şeklimizi sürükleyelim. Bu işlemi altı adet daire şeklimiz olana kadar devam ettirelim.
9- Shift Tuşu basılı iken altı adet daire şeklimizi mouse ile teker teker seçelim. Daha sonra Ctrl C kısa yolu ile kopyalayalım. Bu işlem kopyalama işlemimizin daha kısa sürede gerçekleşmesini sağlayacaktır. ctrl V kısa yolu ile yapıştırma işlemimizi yapalım ve alttaki resimdeki gibi bir sonucu elde edelim.
10- Ctrl A tuşu ile ekranda görülen nesneleri seçili hale getirelim.
11- Şekiller seçili durumda iken Modify menüsüne giderek Combine Paths/Union seçimini yapalım.
12- Oluşan bu yeni şeklimize Layer paneline mousei leçift tıklayarak, Kenarlık, adını verelim ve bu şekli dört adet kopyalayalım. Kopyalanan her şeklimizi Layer panelinden, daha önce öğrendiğimiz gibi gizleyelim ve dersin en başında çizmiş olduğumuz Pul Alanı adlı layerımızı tekrar görünür yapalım.
13- Pul Alanı adlı şeklimizi görünür yaptıktan sonra, Kenarlık adındaki layerlarımızdan birini görünür hale getirelim ve resimdeki gibi yerleştirelim. Resimdeki gibi bir yerleşim için Modify/ Transform menüsünden faydalanabilirsiniz. Eğer Pul Alanı adlı şeklimizin üst kısmı yatay çizgilerden birine eş bir duruma getirilirse uygulamamız daha kolay olucaktır.
14- Ardından da Ctrl A kısa yolunu kullanalım. Her iki şeklimiz de seçili iken Modify/combine Paths menüsünden Punch seçimini yapalım ve rersimdeki gibi bir sonuç alalım.
15- Punch işlemimizi kopyaladığımız kenarlık şeklinin kullanarak diğer kenarlara da uygulayalım.
16- Properties paneline giderek Filter/Shadow and Glow/Drop shadow seçimin yapalım ve resimde görülen değerleri girelim.
17- Kenarlara efekt verme işlemimiz bittiğinde Properties panelinden, şeklimiz seçili iken, ,resimdeki gibi Group aracını, maouse ile tıklayalım.
18- Sıra geldi pulumuzun resmine, 300/170 boyutlarında bir resmi pulumuzu ortalayacak biçimde yerlaştirelim.