Autocad'de kapı çizimi ve make block, insert block, wblock komutlarının kullanımını bu derste işleyelim.
Block yapımı ile ilgili komutlara geçemeden önce verilen çizimi yapmam gerekiyor. Bunun için verilen çizimi inceleyip en uygun yerden çizime başlamalıyım.
1- Line komutu seçilir ve ekranda herhangi bir noktaya tıklanır. (resimdeki kırmızı noktadır kendileri). Yukarı doğru 20 br, sağa doğru 5 birim, aşağı doğru 20 br, ve sola doğru 5 br çizilerek şeklimiz çizilir.
2- Aynısından ikisinin arasında 90br olacak şekilde çizilir. Ben bu işlemi kopyalama işlemi ile yaptım kendiniz tekrar çizebilirsiniz.
Copy komutu alınır. Obje seçilir.sağa doğru 95 br yazılarak entera basılır.(sonuç olarak yan yana iki tane dikdörtgen oluşacaktır.)
3- line komutu alınır ve resimde görülen nokta başlangıç noktası olacak şekilde çizime başlanır.
4- Yukarı doğru 90 br, sağa doğru 5 br, aşağı doğru 90 br, sola doğru 5 birim çizilerek çizim sonlandırılır.( tekrar hatırlatalım yukarı, aşağı, sağa, sola derken fare imleç hareketini kastediyorum.)
5- Kapının kapanma yönün belirten yayı çizmeye geldi sıra.
Arc komutunu seçiyorum.
Resimde görülen noktaya tıklıyorum
Klavyeden "c" harfine basıyorum. (Bunu yapma sebebimiz yayı çizmek için merkezi kullanacağız. Center=c)
İkinci noktaya tıklıyoruz.
3. noktaya tıklıyoruz. Zaten yayın oluştuğunu fark etmişsinizdir. Bu noktaya tıkladıktan sonra kapı çizimimiz bitti.
6- Kanat açıklığı 90 br olan kapıyı çizdik. Ancak bu tur çizimler bizim diğer projelerimizde de gerekebilir. Bunu için bu çizimimizi block adı verilen işleme tabi tutacağız. İşlem 2 şekilde yapılıyor
a-Make block-insert block = bu işlem de "make block" block yapar insert block çizime ekler. Yalnız bu işlem sadece kullandığımız çizim dosyası içindir.
b-wblock-insert block = bu işlemde ise "wblock" block yapar yada "make blockla" yapılmış olanları kaydeder, insert bloğu çizime ekler. Bu komutla yapılan blockları diğer çizim programlarında kullanabiliriz.
Name: Bloğun ismi(burada kullanışlı isimler vermemiz gerekiyor. Örneğin kapı90, pencere120, pencere80 gibi... birden fazla kapı yada pencere bloğu yapabilirsiniz ölçülerinide belirtirsek listeden seçmesi daha kolay olur.)
Block Unit: ölçü birimi.
Pick Point: bloğun çizime eklenirken hangi noktadan tutulması gerekiyorsa o seçilir.
Select object: block yapılacak obje seçilir.(convert to block seçili olursa çizimdeki kapıyı tek çizim nesnesi haline getirir ve ekranda kalır. Delete seçilirse block işlemi bittiğinde bloğu ekrandan siler)
Block seçildikten sonra ufak bir ön izleme oluşur. Desciription: block hakkında tanıtıcı kısa bir bilgi verebilirsiniz.
Ok dedikten sonra işlemimiz son erdi.aşağıda artık block olmuş çizim var seçim yapmaya çalışırsanız bütün çizgilerin birleştiğini görürsünüz.
Wblock command satırına yazılır ve karşımıza aşağıdaki pencere çıkar.
Source kısmı kaynaktır. Block seçersek Çizime eklediğimiz blocların listesini görürüz(kapı90)
Object i seçersek yeniden şeklimizi block yaparız.
File name: burada dosyamızın kaydedeceğimiz klasörü seçeriz ve isim veririz. New block yerine isim vermemniz gerekiyor.
İşlemimizi tamamlıyoruz.
Daha sonra belgelerim klasörünü açtığınızda çiziminizin kaydedildiğini göreceksiniz.(siz kayıt yerinize bakacaksınız.)
İnsert block : make block komutu ile yada wblock komutu ile yapılan blokları çizim ekranına eklemeyi sağlar.
Name: Bloğun adı çizim içindeyse listeden seçebilirsiniz. Değilse browse butonunu tıklayarak kayıt ettiğiniz klasörden bloğunuzu seçebilirsiniz.
İnsetion point: Ekleme noktasından yakalayarak bloğu çizim ekranına ekler.
Scale: x, y büyüklüklerini değiştirerek çizim alanına ekler.( örneğin 2 yazarsak bütün ölçüler yazdığınız eksende 2 katına çıkar)
Rotation: açılı döndürme yaparak ekrana eklenmesini sağlar.
Explode: tek parça çizimi patlatarak birleşimi yok eder.
Not: Resimdeki işaretlemelere göre ekleme yaparsak çizimimiz birebir ölçülerinde eklenir.
Kolay gelsin.
[quote]